Cum depistezi încărcătoarele care pot prăji un iPhone, Samsung sau Huawei

de: Diana Radu
15 10. 2019

Un telefon nou de la Samsung, Apple sau Huawei costă cel puțin 1.000 de euro, dacă ne referim la modelele premium. Astfel, când dai, în cazul iPhone 11 Pro, peste 5.000 de lei pe un telefon, chiar vrei să folosești încărcătoare proaste?

Orice telefon vine în pachet cu un singur cablu și un singur încărcător. Dar poate vrei un cablu la birou, în mașină și în bagajul de deplasări. Astfel, ajungi să cumperi altele, eventual de la terți. Iar cu cablurile de la terți trebuie să fii foarte atent. Sigur, există companii care livrează echipamente de calitate, dar altele nu. În special când prețul e mic.

Pe scurt, folosirea unui încărcător prost pe iPhone, Samsung, Huawei și nu numai ți-ar putea distruge bateria telefonului și nu numai.

De ce sunt mai proaste încărcătoarele ieftine?

Producătorii de încărcătoare ieftine apelează la tot felul de trucuri care nu conferă o calitate de 100% produselor, dar care le sporește profitul. Un exemplu concret ar fi că renunță la filtrele de la intrare și ieșire, lucru care îți dă peste cap componentele și bateria telefonului. Apoi, folosesc piese extrem de ieftine care se încing și pot lua chiar și foc. Din acest motiv, nu este exclusă nici varianta de a trezi direct cu 220 volți direct în telefon.

Să nu mai vorbim despre calitatea carcasei, care este foarte proastă din cauza plasticului subțire și casabil din care este confecționată. E nevoie doar de o simplă forțare sau de o lovitură pentru ca toate componentele să zboare din ea. Așa că singurul avantaj al unui încărcător fake este prețul.

Cum recunoști un încărcător bun pentru iPhone, Samsung și alte telefoane

Comparație între încărcătoare. În dreapta ai tensiunea înregistrată cu unul original și unul fals.

În comparație cu un încărcător original, unul fake nu asigură parametrii optimi de încărcare ai telefonului. Mai mult, situația în care utilizezi un încărcător fake pentru telefonul tău care nu mai are deloc baterie, acesta ar putea manifesta variații majore ale tensiunii. Drept urmare, există riscul ca telefonul tău să fie deteriorat. Sau să ia foc, ceea ce s-a întâmplat atât la iPhone, cât și la alte telefoane.

În plus, din cauza utilizării unui număr minim de componente și a calității slabe ale acestora, există un risc major ca încărcătorul să producă multiple probleme, cum ar fi emiterea unor radiații electromagnetice care depășesc limitele acceptate și care au un impact negativ asupra sănătății tale.

Ideea, pe scurt, e că oricât de bun ar fi prețul ar trebui să te gândești la un încărcător ca la o investiție. Dacă tot ai dat mult pe telefon, nu poți să faci rabat mai târziu doar ca să economisești câteva zeci de lei. Dincolo de problemele fizice, pot fi cele de natură informațională. Hackerii au ajuns să creeze încărcătoare false ca să fure date.